ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
ЖивотНовини

ЕП прие регламента за незабавните парични преводи

Европейският парламент прие днес окончателни нови правила, чрез които ще се гарантира, че преведените средства пристигат незабавно в банковите сметки на граждани и фирми в целия ЕС, съобщава БТА.

Банките и другите доставчици на платежни услуги ще трябва да гарантират, че кредитните преводи са достъпни и обработени незабавно. Кредитните преводи ще се извършват незабавно, независимо от деня или часа – парите трябва да пристигнат в сметката на получателя в рамките на 10 секунди. Платецът следва също така да бъде информиран в рамките на 10 секунди дали прехвърлените средства са били предоставени на предвидения получател, уточнява пресслужбата на ЕП.

Новият регламент трябва да повиши и сигурността на трансферите, като доставчиците на платежни услуги, извършващи дейност в ЕС, следва веднага и без допълнителни такси да предоставят услуга за проверка на самоличността на получателя, както и да проверяват дали дали някой от техните клиенти подлежи на санкции или на други ограничителни мерки, свързани с изпирането на пари и финансирането на тероризма.

Държавите членки, чиято парична единица не е еврото, също ще трябва да прилагат правилата, когато сметките вече предлагат редовни операции в евро, макар и след по-дълъг преходен период.

Таксите, прилагани от доставчици на платежни услуги по отношение на операциите за незабавен кредитен превод в евро, не могат да бъдат по-високи от таксите, прилагани за операции по „немигновен“ кредитен превод в евро, подчертава ЕП.

Новите правила влизат в сила 20 дни след публикуването им в Официален вестник на ЕС.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина